skip to main | skip to sidebar

Náučný chodník Prašník a Orlie Skaly 26.4.2020


V tejto dobe, ovplyvnenej koronavírusom, sme sedeli doma už dosť dlho. Bolo treba rozhýbať kosti, nájsť zopár kešiek a využiť krásne počasie aspoň na malú prechádzku. Pozrel som sa do aplikácie na hľadanie nových LAB-kešiek a zaujala ma adventúra od "taddo3". Bola ideálna aj preto, že viedla lesom a potrebovali sme si vyvetrať hlavy. 

5 LAB-kešiek bolo umiestnených na náučnom chodníku Prašník a v okolí sa nachádzali aj klasické krabičky a jedna earth keška.

Predostrel som doma svoj plán a 10 kilometrová túra bola jednohlasne, jedným hlasom mojej polovičky odsúhlasená.

Autom sme sa odviezli pár kilometrov za Vrbové pri Piešťanoch a už sme parkovali na začiatku náučného chodníka v dedinke Prašník na úpätí Malých Karpát.

Počasie bolo krásne, jarné, úplne ideálne na turistiku v lese. Hneď ako sme vošli do lesa, slnečné lúče preliezali pomedzi stromy, osvetľovali všetko čerstvo zelené a my sme vedeli, že to bude super výlet.

Prvá náučná tabuľa nás čakala už po cca 750 metroch od štartu. Tu sa nachádzala aj prvá LAB-keška. Odbočku na vrchol kopca Čerenec sme nevyužili a pokračovali sme po náučnom chodníku ďalej.








Jar bolo vidieť na každom kroku.

Po cca 1,6 km sme prišli k druhej náučnej tabuli s ďalšou LAB-kou.

Na vrchole kopca Tlstá hora sa nachádza aj tradičná keška, pre ktorú sme museli odbočiť z náučného chodníka. Bolo to síce viac do kopca ale táto časť cesty bola jednou z najkrajších. Medvedí cesnak bolo nielen vidieť, ale aj cítiť. Nádhera.

Kešku Vykrývač - Babilon (GC3T4CV) sme našli rýchlo, aj keď bola ukrytá v takomto voňavom cesnakovom poli.

Celá odbočka na vrchol kopca Tlstá hora aj s cestou naspäť na náučný chodník mala iba cca 800 m ale určite stála za to.

Chodník nás ďalej viedol okolo novej obory, kde sme uvideli aj nejaké tie zvieratká: mravce, jašteričky... Väčšie zvieratká sa nám úspešne schovali...

Pri náučnej tabuli venovanej kopcu Malá Pec, vzdialenej od tej predchádzajúcej cca 1 km, bolo viac ľudí, tak sme sa rozhodli pokračovať na samotný vrchol Malej Pece.

Tu sa nám naskytli aj prvé výhľady do doliny.

Na vrchole sme stretli rodinku, ktorá odtiaľ práve odchádzala. Páčilo sa nám, ako si všetci hneď nasadili rúška, keď sme sa k sebe približovali. Od nich sme dostali aj informáciu, že o pár metrov ďalej sa nachádza skalná brána. 

Pohľadali sme kešku Malá Pec (GC1RJ1G), najedli sa prineseného proviantu a o chvíľku sme už obdivovali malú skalnú "bráničku".

Vrátili sme sa k náučnej tabuli, zalogovali ďalšiu LAB-kešku a vybrali sa ďalej. Odbočka z náučného chodníka na vrchol Malej pece a späť mala približne 1,3 km.

Cestou k vrcholu kopca Veľká Pec sme stretali už aj viac turistov, rodiniek s deťmi, cyklistov. Všetci sa snažili využiť dnešné krásne počasie na pobyt v prírode.

Po asi 900 m s miernym stúpaním sme sa dostali k vrcholu, pod ktorým sa nachádza jaskynný priestor Veľká Pec. Aj tu jedna rodinka práve dokončila opekanie, zbalila sa a odišla. Pretože sme tu zostali sami, hneď sme to aj využili a urobili zopár záberov bez ľudí. Žiaľ zábery nám kazilo vrece s odpadkami. Na jednej strane je to fajn, že sa na takomto mieste nachádza vrece, ktoré dokonca aj ľudia napĺňajú, no na druhej strane by si predsa každý mal vedieť svoj odpad zobrať so sebou z lesa. Veď je predsa oveľa náročnejšie vyniesť občerstvenie sem, ako pár prázdnych obalov zniesť dolu kopcom k autu a zahodiť doma do kontajnera. Pozbierať indície potrebné na zalogovanie EARTH kešky Skalný previs Veľká Pec (GC8EM4K) nebol problém a vybrali sa naspäť k náučnému chodníku.

Táto jaskynka je tiež odbočkou z hlavnej trasy náučného chodníka. Od jaskyne to k ďalšej náučnej tabuli bolo iba 150 metrové klesanie.

Aj tejto tabuli bola venovaná LAB-keška.

K poslednej náučnej tabuli venovanej barónovi Albertovi von Wattenwylovi to bolo cca 800 m. Tu sa nachádzala aj posledná LABka.

Neďaleko od náučnej tabule sa nachádza udržiavaný hrob baróna s pomníkom a aj s veľkým dreveným krížom.

Na tomto mieste sme mali trošku problém nájsť kešku Barónov hrob (GC8PDVT). No po krátkom hľadaní sme boli úspešní.

Pôvodne sme sa chceli vybrať ďalej po náučnom chodníku smerom k autu, ale od ostatných turistov sme sa dozvedeli, že v blízkosti sa nachádza ešte jedno zaujímavé miesto a to "Orlie skaly".

Jednoduchými tabuľkami vyznačený chodník nás po 1,5 km túre priviedol na skalný vrchol, kde to už žilo. Viaceré rodiny s deťmi tu už mali rozložené svoje pikniky. Bolo to naozaj krásne miesto a som rád, že sme sa sem vybrali.

Kešku Orlie skaly (GC3WJZK) sme našli bez problémov a mohli sme sa "kochať" nádherným výhľadom.

Dokonca sme dovideli až na vysielač Kamzík v Bratislave.

Po chvíľke oddychu sme sa vybrali na cestu späť na náučný chodník. Tu sa nám podarilo niekde zle odbočiť, ale vďaka turistickej mape v navigácii Garmin nebol problém nájsť tú správnu cestu naspäť k autu.

Od poslednej tabule sme kráčali k začiatku náučného chodníka necelé 4 kilometre.

Bol to dnes naozaj krásny výlet a sme radi, že aj vďaka geocachingu sme spoznali ďalší kút Slovenska.

Zhrnutie: 

prejdených  : 14,2 km 
celkový čas    :  6,5 hodín
počet kliešťov :  1 ks (ja)

0 comments:

Zverejnenie komentára