skip to main | skip to sidebar

Jablonecký náučno-poznávací chodník 16.5.2021


Uvoľnené protipandemické opatrenia a priaznivá predpoveď počasia nás ťahali von do prírody. Malo sa jednať len o malý poldňový výlet. Pohľad na mapu s LAB keškami nás inšpiroval k návšteve Jabloneckého náučno-poznávacieho chodníka.

Po obede sme nasadli do auta a o 14:30 sme už zastavovali pri futbalovom ihrisku v Jablonci. Vedľa parkoviska sa nachádzali informačné tabule o náučných chodníkoch v okolí, ako aj o blízkej rozhľadni. Z nich vieme, že sa tu nachádzajú dve vetvy náučných chodníkov.

1. Severozápadná vetva (smer Budmerice): Jablonec: štadión – popri Gidre – severný okraj obce (školiace stredisko Silnica)

2. Juhovýchodná vetva (smer Jarná): Jablonec, štadión – popri Gidre – Cífer, Jarná

Lab kešky sa nachádzajú na pravej Severozápadnej vetve.

Vydali sme sa teda po chodníčku, vedľa ktorého boli viditeľné novo vysadené ihličnany. Prvá zastávka nás čakala asi po 300 m. Jednala sa o "Čuperkových zákrutu". Medzi stromami, vedľa rieky Gidry, bolo vybudované miesto na oddych a opekanie. Hojdačky, pieskovisko, ohnisko, dokonca aj pripravené palice na opekanie nás prekvapili a tušili sme, že na dnešný výlet sme si vybrali to správne miesto.

Chvíľku sme sa pohojdali a vybrali sa ďalej po chodníku. Cestou sa na nás usmievali rôzne drevené výrobky vo forme zvieratiek a iných zaujímavostí hlavne pre deti.

Pri každej informačnej tabuli na náučnom chodníku bola lavička a na naše prekvapenie aj  nádoba na smeti.

Chodník viedol vedľa riečky Gidry, ktorá vytvára krásne zákutia. Pocity, ktoré v nás vyvolávalo okolie, spev vtáčikov, kvitnúce kríky a stromy, sa nedajú slovami ani opísať.

Prešli sme okolo ďalšieho miesta na opekanie, kde si práve deti opekali špekáčiky. Preto toto miesto zostalo neodfotené. Ale ostatné zaujímavosti sme fotili s veľkou radosťou.

Prekvapilo nás, koľko rodiniek s malými deťmi sa tu prechádzalo. Taktiež sme stretali aj viacerých cyklistov, ktorí boli k chodcom naozaj ohľaduplný.
Ďalšie oddychové miesto s ohniskom strážil neďaleko sediaci rybár :)

O chvíľku sme sa dostali na asfaltovú cestu, za ktorou pokračoval už iný náučný chodník. My sme sa vybrali k miestu s pamätníkom, ktorý je venovaný bitke pri Budmericiach v roku 1705. Tu sa nachádza jednoduchá multina "Kuruci a labanci (GC78C7X)", ktorej finálne súradnice sú ľahko vypočítateľné. Oproti cez cestu sa nám naskytol pohľad ako z pracovnej plochy WIN XP 😊.

Na okraji obce Jablonica sa nachádza ešte jedna keška, venovaná bývalej opevnej osade z doby bronzovej, ktorá sa v týchto miestach nachádzala (GC56WV1). Podľa informácií z listingu kešky sme sa dozvedeli, že na neďalekom poli archeológovia našli rôzne kostné pozostatky, ako aj kovové šperky a hlinené nádoby z tohto obdobia. Po krátkej prechádzke po štátnej ceste sme sa vrátili naspäť na náučný chodník a ešte raz sme si mohli vychutnať všetky jeho zaujímavosti. Napríklad sme objavili aj nejaké zvieratká, ktoré sme si predtým ani nevšimli 😊

Naša cesta viedla naspäť k parkovisku, k úvodným tabuliam náučného chodníka pri ihrisku a cez tehlový most sme sa vybrali k neďalekej rozhľadni.

Rozhľadňa bola vzdialená asi 600 m od parkoviska. Zaujímavosťou tohto miesta je, že vlastne vzniklo na mieste bývalej čiernej skládky odpadu. Tu obyvatelia obce vysadili cca 200 líp a postavili túto 11 m vysokú rozhľadňu, pod ktorou sa nachádza altánok a obecná vínna pivnica.

V blízkosti rozhľadne sa nachádza aj klasická keška "Jablonecký náučný chodník (GC8RD9P)" ako aj Letterbox keška "Adventure Lab Jablonecký náučný chodník (GC8K2T4)", ku ktorej vylúšteniu bolo treba absolvovať sériu LAB kešiek. Na výpočet finálových súradníc sme využili blízke oddychové miesto s ohniskom.

Finálne súradnice kešky nás priviedli na miesto s drevným mostíkom a ďalším miestom na piknik, ktorý bol plný detí, ich rodičov a prarodičov.

Túto krásnu prechádzku sme zakončili na kofole a zmrzline v reštaurácii, ktorá sa nachádza priamo pri parkovisku na miestnom futbalovom ihrisku.

Okolie Jablonca určite odporúčame každému, kto chce stráviť pár hodín na ľahkej prechádzke pri spoznávaní Trnavskej pahorkatiny. Najväčší zážitok z prechádzky na tomto chodníku môžu mať malé deti, pre ktoré je tu naozaj veľmi veľa zaujímavostí.

Zhrnutie: 

prejdených      :  7,1 km 
celkový čas     :  3,0 hodiny
počet kliešťov :  1 ks 

0 comments:

Zverejnenie komentára